Furmus.fi sänky- ja patjaopas

Valitse sopiva sänky Furmus.fi verkkokaupasta

Hyvä vuode on tärkeä panostus omaan hyvinvointiin. Ihminen nukkuu keskimäärin kolmanneksen elämästään, joten ei ole yhdentekevää millaisella vuoteella sen ajan vietämme. Laadukas vuode tukee vartaloa oikeista kohdista, jolloin uni ei katkea huonon asennon vuoksi. Nukkumisasennon tulee olla mahdollisimman rento ja siihen voi vaikuttaa erilaisilla sängyillä ja ominaisuuksilla.

Yleisesti ajatellaan, että mitä kovempi patja niin sitä parempi se on selälle. Liian kovalla patjalla erityisesti olkapää ja lantio joutuvat kovalle rasitukselle yön aikana, joka aiheuttaa käden puutumista ja turhaa kääntyilyä. Sopivalla patjalla rasitus jää pois ja uni on tasaisempaa, eikä turhaa kääntyilyä ole ja heräät aamuun paremmin levänneenä. Kehon totutellessa uuteen sänkyyn voi joskus mennä hieman aikaa, joillakin menee päiviä, joillakin jopa muutamia viikkoja.

Sängyn valinta ei ehkä aina tunnu helpolta. Mieti aluksi mistä ominaisuuksista et pidä nykyisessä sängyssäsi ja muistele myös millaisessa sängyssä olet nukkunut hyvät unet. Hyvän sängyn ei tarvitse maksaa tuhansia euroja, vaan hyvistä materiaaleista valmistettuja sänkyjä saa edullisemminkin. Huomiota kannattaa kiinnittää jousitukseen ja petauspatjaan, jotta lopputulos olisi mahdollisimman hyvin itselle sopiva. Tässä lyhyesti kerrottuna Furmus.fi:n sänkyvalikoimassa käytetyistä sänkymalleista ja jousituksista.

 
RunkosänkyJenkkisänky
Saatavissa usealla eri leveydellä. Parisänky koostuu jaloista, kahdesta alarungosta ja yleensä yhtenäisestä kokoleveästä sijauspatjasta. Korkeat jalat helpottavat siivousta ja antavat sängylle ilmavan ulkonäön. Hyvä vaihtoehto jos haluat muhkean näköisen ja korkean sängyn. Jenkkisänky koostuu jaloista, alarungoista, yhtenäisestä kokoleveästä välipatjasta ja sijauspatjasta. Jenkkisängyn etuja on sen korkeus, koska sänkyyn helpompi mennä ja siitä on mukava laskeutua.
MoottorisänkyJoustinpatja
Moottoroidulla sängyllä on lukuisia hyviä ominaisuuksia, esimerkiksi närästyksestä ja hengitystieoireista kärsivän on parempi hengittää säädettävällä sängyllä nostamalla päätyosaa. Pitkän päivän päätteeksi myös väsyneet jalat rentoutuvat hyvin kohottamalla jalkopäätyä. Säädettävästä sängystä ei ole pelkästään terveydellisiä hyötyjä, koska moottoroidussa vuoteessa voit etsiä itsellesi mieluisan asennon myös television katseluun ja kirjan lukemiseen. Joustinpatjoja on useita eri kokoja, ja niitä käytetään yleisimmin puisissa sängyn kehikoissa ja laveri vierasvuoteissa. Joustinpatja viimeistellään itselle sopivalla sijauspatjalla.

 

Sängyn käyttöiäksi suositellaan yleensä 5-7 vuotta, riippuen sänkymallista ja patjan rasituksesta. Vaihdon tarpeessa olevan patjan väsyneet jouset tunnistaa helposti. Vanhat kuluneet jouset natisevat ja väsyneet jouset menevät kuopalle eivätkä tue enää kehoa niin kuin uutena. Väsyneistä jousista johtuvan kuopan voit havaita helposti jo silmällä kun nostat petauspatjaa hieman sivuun.

 

Tässä hieman tietoja Furmus.fi sänkyvalikoiman jousituksista jotta uuden sängyn valinta olisi helpompaa:

Bonnel jousitus:

Bonnel on hyvä perusjousi jonka pyöreät jouset ovat sidottu toisiinsa kiinni spiraali teräslangalla. Käytetään useimmiten runko- ja jenkkisänkyjen alajousituksena tukea antamassa. Pääjousena Bonnel jousitettu sänky on napakka ja edullisempi kuin esimerkiksi paremmin kehoa myötäilevä Pocket-pussijousi.

LFK jousitus:

LFK- jousi on nopeasti katsottuna saman näköinen jousi kuin Bonnel, mutta se myötäilee kehoa hieman paremmin kuin Bonnel ovaalimaisen rakenteen ja ohuempien jousien ansiosta. Jousitiheys on myös suurempi LFK jousitetussa sängyssä.

Pocket-pussijousitus:

Vyöhykkeetön pocket pussijousitus myötäilee kehon muotoja aiempia Bonnel- ja LFK jousituksia paremmin, koska kaikki jouset on pakattu omiin pusseihin ja painuessaan toimivat itsenäisesti.

Vyöhykkeellinen pocket pussijousitus on edellä mainituista jousituksista myötäilevin. Yleisin 5-vyöhykkeellinen jousitus myötäilee kehoa erinomaisesti. Esimerkiksi hartioiden kohdalla on

enemmän myötäilevä pehmeämpi jousi ja lantion kohdalla jousi on enemmän tukea antava. Tämä mahdollistaa sen ettei jousen pintapainetta pääse kohdistumaan vartaloon.

Älypehmuste:

Ergonominen älypehmuste reagoi kehon lämpöön ja painoon antamalla parhaan mahdollisen tuen. Älypehmusteen materiaali on viskoelastista polyuretaanivaahtoa, tunnetaan myös nimellä Memoryfoam. Sopii kaikille vartalotyypeille, myös muodokkaille. Älypehmuste tuo sänkyyn mukavaa pehmeyttä ja painottomuuden tunnetta.

 

Viimeistele sänkysi sopivalla sijauspatjalla

Sängyn lisäksi kannattaa sijoittaa myös sijauspatjaan, joka viimeistelee pintapehmeyden ja parhaimmillaan vähentää huomattavasti sängyn jousituksesta syntyvää painerasitusta. Suosituksena on että sijauspatja uusitaan 2-5 vuoden välein riippuen sen materiaalista ja kulumisesta.